Predelava oljne peči na pelete (FER Micro P7 oz. FERROLI Sun P7)

Po lanski kurilni sezoni (2012/13) sem se odločil, da tako več ne gre naprej. Cena kurilnega olja ELKO je nenormalna, zato sem se odločil, da je potrebno v kurilnici nekaj ukreniti.
V Excelu sem si preračunal, v kolikem času se mi povrne investicija za različne scenarije obnove in zamenjave energenta:
Energenti investicija: peleti olje elektrika TČ
(klikni za povečavo)

   

Iz grafa se lepo vidi, da lahko pričakujem povrnitev investicije že v enem letu, če zamenjam oljni gorilnik s peletnim.


Po dolgotrajnem branju izkušenj uporabnikov na forumu PodSvojoStreho.net sem izbral peletni gorilnik FER Micro P7 (identičen s FERROLI SUN P7 in LAMBORGHINI).

Oljno peč imam FERROLI GN1 N 04. Tako je izgledala z oljnim gorilnikom:
(klikni za povečavo)
Na Bolhi sem nabavil nova vratca in distančnik na tečajih, ki omogoča odpiranje peči ter čiščenje.
Najprej sem odstranil oljni gorilnik in stara vratca s peči.
(klikni za povečavo)Distančnik je potreben zato, ker je dolžina kurišča 38cm in za lažje odpiranje:
(klikni za povečavo)Prvi poizkus montaže distančnika: ne bo šlo, ker je potrebno odstraniti še 4 dolge vijake (desno zgoraj je viden en šestkotni vijak):

(klikni za povečavo)Po odstranitvi le-teh sem kupil nove 4 vijake, dolžine 5 cm. Distančnik sem pritrdil na peč in nato gorilec na distančnik:

(klikni za povečavo)Preverim še odpiranje. Peletni gorilnik se odpira brez težav:

(klikni za povečavo)Po montaži gorilnika sem vstavil termostat, ki je priložen gorilniku, v tulko na peči. Tulka se skriva pod komandno ploščo peči.

Zmontiral sem tudi priložen termostat na vhodno cev za pelete (zaščita proti parazitskemu ognju).

Nato sem pripravil električni priključek. V Seltronu sem kupil 7-polni ženski konektor za oljne gorilnike. Navodila za priklop konektorja so tukaj. Glavni razlog za uporabo el. priključka peči je ta, da lahko tudi peč izklopi gorilnik, če bi prišlo do prevelike temperature vode (varnostni + variabilni termostat). Drugi razlog je ta, da v primeru zamenjave gorilnika prihranim čas.

Priklopil sem tudi napajanje polža (kontakti 4 -L, 5 – N, 6 – GND).
Vir slike: navodila za uporabo FERZagon gorilnika je opravil edini resni ponudnik iz Maribora. V navodilih so sicer navedeni 3-je, vendar eden več ni pooblaščeni serviser za Ferroli, drugi pa ni imel izpravnega aparata za merjenje izgorevanja. Tako je ostal še tretji (DD), ki je svoje delo opravil brezhibno.

Serviser je zaščitil kabel termostata (cevka) in zmontiral še stikalo na ohišje gorilnika (priklopljen na klemo v gorilniku, med kontakta 7 in 8). Preko tega stikala lahko izklopim gorilnik tako, da varno dokonča svoj program (podobno kot pri OS Windows – funkcija Shutdown).
Opravil je tudi zagon: polnitev polža, nastavitev parametrov in merjenje emisij. Ob merjenju je aparat pokazal 94% izkoristek, vendar mislim, da je to predobro, da bi bilo res. 

Sam sem nastavil gorilnik na časovno delovanje (C način – parameter u03 na vrednost 2). POZOR: v slovenskih navodilih je na strani 35, točka 2.2 napaka: 
 • A = Upravljanje gorilnika (privzeta nastavitev)
 • B = Upravljanje gorilnika (z notranjo uro ali kontaktom)
 • C = Upravljanje gorilnika (z notranjo uro ali kontaktom)

Tekst se bi moral pravilno glasiti:

 • A = Upravljanje gorilnika (privzeta nastavitev)
 • B = Upravljanje gorilnika (z notranjo uro ali kontaktom)
 • C = Upravljanje gorilnika (z notranjo uro IN kontaktom)
Način C (IN) pomeni, da morata biti za delovanje gorilnika hkrati izpolnjen oba pogoja: stikalo na ON (kontakt 7 in 8 sklenjen) in ura v nastavljenem časovnem pasu.

Način B (ALI) bi bil uporaben v primeru, če bi gorilnik deloval v časovnem načinu in bi ga želel kdaj dodatno aktivirati.

Trenutno gorilnik deluje že 10 dni, samo za ogrevanje sanitarne vode. Ker imam majhen bojler (100 l), sem moral časovni program nastaviti na 2 časovna pasova na dan (6:30-7:00 in 19:30-20:00). Tako imamo toplo vodo na razpolago kadarkoli. V tem času se je nabralo na dnu peči minimalno pepela (1 cm pod gorilcem). Na rešetki ne ostaja nič žlindre. 

Peleti so HORIZONT Premium, čista smreka, DIN Plus standard.


Investicija: 930 € (gorilnik, distančnik, zagon, drobni material). Zalogovnik za pelete sem izdelal sam.

Ko se začne prava sezona, poročam, kako se obnese.Dopolnjeno, konec januarja 2014, po prvi polovici ogrevalne sezone:


– gorilec deluje brez težav. Do sedaj pokuril 2 toni peletov. Povprečna poraba: 22kg (6€) / dan


-čiščenje: 
–sesanje spodnjega dela vsake 3 dni, 5 minut dela.
–čiščenje zgornjega dela peči, turbolatorjev: vsakih 10-14 dni, 20 minut dela.


-število zastojev: 2 (pozabil nasipati pelete v zalogovnik) + 2 (žagovina se je nabrala v cevi pred zgorevalno komoro)


Dopolnjeno po koncu prve sezone (pomlad 2014):– gorilec še vedno deluje brez težav. V celotni ogrevalni sezoni sem pokuril 3,7 tone peletov. Povprečna poraba: še vedno 22kg (6€) / dan
– decembra ’13 sem izoliral podstrešje (30 cm tervola na zadnjo ploščo)


Graf porabe (v kg in €):Pred začetkom nove sezone (2014/2015):
– Menjava termostatskih vložkov v starih armalovih ventilih, ker so puščali (dobijo se v Armal servisu Maribor).


– Montaža originalnega zalogovnika (Ferroli 238kg). Novi zalogovnik sem nabavil, ker sem lansko sezono ‘pregural’ z doma izdelanim zalogovnikom iz plastične 1000L cisterne za vodo in nekaj iveric. Deloval je odlično, vendar mi je zasedel preveč prostora.

– Predelava kurilnice: iz enega krogotoka in mešalnega ventila, ki je deloval po principu ON-OFF sem dal vgraditi:
— razdelilec na 4 veje, 
— 3 nove mešalne sete (radiatorsko, talno in sanitarna voda) in 
— regulacijo Seltron WDC20. 


Posted

in

by

Tags:

Comments

6 responses to “Predelava oljne peči na pelete (FER Micro P7 oz. FERROLI Sun P7)”

 1. Aldu Avatar

  Avtor je odstranil ta komentar.

 2. Aldu Avatar

  Pozdravljen prebral sem tvojo objavo zanima me kdaj se gorilec ponovno vklopi po izklopu in na kakšen način se vklaplja? Kot sem razumel se izklopi ko doseže nastavljeno temperaturo v gorilcu preko temperaturne sonde ki gre na v kotel. Zanima me pa kdaj se nazaj vklopi? Sam nameravam montirati gorilec Ferroli p7 za ogrevanje sanitarne vode po kurilni sezoni. Zdaj se ogrevam na drva s pečjo Ferroli GF N 7. Hvala v naprej za odgovor.

 3. tomi Avatar

  Vklopi se, ko temperatura na sondi (v peči) pade pod npr. 55C. Oz. jaz ga imam povezano na Seltrona, ki ga vklaplja glede na potrebe po toploti v ogrevalnih krogih.

 4. Aldu Avatar

  Hvala za odgovor. Kot razumem se gorilec vklaplja in izlaplja preko sonde ,ki gre v peč. Kot sem zasledil nap. če imaš gorilec nadtavljen na 60C se ponovno vklopi ko pade temperatura v peči za 15C na 45C in ugasne ko doseže ponovno 60C. Jaz bi ga zaenkrat uporabljal za ogrevanje sanitarne vodede po kurilni sezoni in v predhodnem obdobju kot je nap. zdaj pred kurilno sezono in po njej. Drugače kurim na dva ma v teh predhodnih obdobjih peč trpi (je več zaprta kot odprta loputa). Mi jo je malo škoda. Lp

 5. tomi Avatar

  Mimogrede, prodajam gorilec, zalogovnik in peč (zaradi prehoda na tč). Vse brezhibno.

 6. Aldu Avatar

  Ja zdaj je vse podražilo nisi več pameten na kaj se ogrevat jaz imam srečo ker imam svoja drva. Čene bi šel tudi jaz verjetno na tč. Lep pozdrav pa sporoči kako se bo obnesla tč.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *