Fotografija za osebno izkaznico – naredi sam v Gimp-u

Vsem trem otrokom so letos skoraj hkrati potekle osebne izkaznice. To pomeni, da bi potrebovali nove portretne fotografije.

Cena ? 42€ (3 x 14€) pri fotografu ali 3×5€ na avtomatu.

Doma imam digitalni fotoaparat in inkjet, zakaj ne bi fotografij naredil sam?

Postopek:

0. Prebral tehnične zahteve za fotke. Tukaj.

1. Otroke sem postavil pred belo steno in jih pofotografiral s staro digitalno trotlziherco (Sony  Cybershot 10,2 MP). Uporabil sem kar univerzalni program za fotografiranje, ki naredi eno fotko z in eno brez fleša. Stal sem cca 3 metre stran in nastavil na cca 1,2x optični zoom.

2.  Gimp! 
V Gimp-u sem naredil nov template (File/New, 4,5×3,5 cm, 600 dpi):

3. Naložil sem fotko obraza in pomanjšal layer. Obraz mora obsegati 70% fotografije, zato sem pomanjšal fotografijo tako, da se je vrh glave pričel pri 5 mm od zgornjega roba in brada 36,5 mm od zgornjega roba:

4. Naredil sem barvno korekcijo (Colors / Levels):
Desni drsnik (trikotnik) sem povlekel levo, da sem sliko (ozadje) posvetlil. Srednji trikotnik sem povlekel na pozicijo, da sem potemnil obraz.
5. Ponovil za vse 3 otroke, 2 fotografiji za vsakega. Nato sem naredil nov template za 6 fotografij (10,5×4,5cm) in vse fotografije prenesel v ta template (Edit/Paste as new layer). Slike sem razporedil, kot je prikazano spodaj:
6. Tisk: 
Fotografije sem natisnil na univerzalni HP-jev glossy foto papir na inkjet tiskalnik HP OfficeJet Pro 8500A Plus in razrezal z olfa nožem.
8. Predložil na upravni enoti. Gospa je bila skoraj brez pripomb. Pri eni fotki je rekla, da je osvetljena s strani in da jo bodo mogoče zavrnili. 
Niso je.
Čas: cca 1 ura. Naslednjič bo manj, ker sem se malo lovil z Gimp-om, ki ga nisem uporabljal že par let.

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *